Baggrunden for Aspects of Security for Citizens

Forskergruppen vil med udgangspunkt i eksisterende programmer som spamfiltre, virusscannere og firewalls udvikle et fleksibelt værktøj, der kan skræddersyes til den enkelte brugers behov og kundskaber.

Det nye værktøj skal være borgerens øjne og ører og give en bedre sikkerhed fra start til slut under et besøg på internettet. Og det skal kunne arbejde sammen med eksisterende og kommende programmer.


Fælles computer

Et eksempel på de problemstillinger, forskergruppen vil arbejde på, kan være en familie, der har én fælles computer.

Manden kopierer sine cd’er ind på computeren for derefter at lægge musikken ind på sin mp3-afspiller. Konen går til strikning og vil dele sine strikkeopskrifter på en hjemmeside. Da hun opretter forbindelsen til websiden, hvorpå opskrifterne skal deles, bliver hun spurgt, om hun vil dele sine opskrifter og dermed få adgang til siden. Hun klikker ja. Efter nogen tid modtager manden en skrivelse, som beskylder ham for at distribuere musik ulovligt på internettet. Problemet kan forklares enkelt: da konen gav sit ’ja’ med henblik på at dele sine opskrifter på websiden, gav hun samtidig sit ja til at åbne hele den fælles harddisk ud til internettet.

Forskergruppen vil med det nye værktøj løse den slags usynlige problemer. I det øjeblik konen siger ja, vil værktøjet opfange, at operationen åbner computeren ud til internettets mange andre brugere. I samarbejde med internetudbyderen vil værktøjet kunne fastslå, om handlingen skal modificeres eller blokeres. Dermed er familien sikret imod hændelser, der undergraver sikkerheden på deres computer.

 
Forsknings- og Innovationsstyrelsen 2,7 millioner kroner.
Imperial College London 2 millioner kroner.
Danmarks Tekniske Universitet 3,5 millioner kroner.
Samlet budget 8,2 millioner kroner.

Startdato for projektet var 1. april 2007.

Deltagere på projektet fra DTU
Flemming Nielson (forskningsleder)
Hanne Riis Nielson 
Hubert Baumeister
Christian W. Probst
Sebastian Nanz
Fan Yang

Deltagere på projektet fra ICL
Chris Hankin (forskningsleder)
Michael Huth

Link til projektets hjemmeside
http://www.imm.dtu.dk/LBT/ASPECTS/

Print Tip en ven
Senest opdateret: 09/09/08