Baggrund

Hverdagen er gennemsyret af informations- og kommunikations teknologi. Opvaskemaskinen doserer vand og sæbe efter, hvor snavsede tallerknerne er, kaffemaskinen har nybrygget kaffe klar, når du vågner, og barbermaskinen fortæller dig, når den trænger til at blive renset. Ofte kræver det borgernes tid og velvilje at kunne udnytte teknologiens muligheder optimalt.

Udbredelsen af internettet har gjort det muligt at dele store informationsmængder over afstand. Informationen kan være af almindelig privat karakter som familiealbums, ønskelister til jul eller opskriften på Bedstes gryderet. Det kan være offentlige registre og journaler, der indeholder oplysninger om borgernes helbred, skatteforhold og andet personligt. Eller informationen kan være erhvervsmæssige dokumenter, hvis hemmeligholdelse er vigtig for firmaernes overlevelse.


Når sikkerheden bliver en forhindring

Sikkerhedsinstallationer er ofte baseret på passwords, der skal sikre at kun de rigtige brugere får adgang. Men den teknologiske udvikling har medført, at mange borgere sidder med alt for mange passwords og koder til at kunne huske dem udenad. Og så ender det nemt med, at sikkerheden bliver en forhindring i stedet for en hjælp.

Nogle af os benytter koder, som er lette at huske, men endnu lettere at gætte. Andre bruger den samme kode til det hele, og den er måske oven i købet skrevet ned på en papirlap, som kan findes af andre.

Bedre bliver det ikke af, at dagens IT systemer ofte er urimelig dårlige til at kommunikere sikkerhed til almindelige mennesker. Hvem ville f.eks. vide hvad man skal gøre, hvis man prøver at komme ind på sin netbank, hvorefter Internet Browseren viser et vindue med teksten "Server-certifikatet er udløbet. Ønsker du at fortsætte?"

 

Færre forhindringer 

Målet for de tre projekter er at højne sikkerheden, blandt andet ved at gøre forhindringerne mindre. Dels ved at automatisere brugernes omgang med sikkerhed i højere grad og dermed minimere de fejl der begås, dels ved at finde nye principper for at kommunikere sikkerhed på en bedre måde til brugerne, og endelig ved at gøre det nemmere at lave mobile sikkerhedssystemer, så f.eks. netbanken og den digital signatur ikke behøver at være bundet til én bestemt maskine. Dermed kan én kode i langt højere grad være nok til det hele, uden at sikkerheden bliver dårligere.

Print Tip en ven

Forskning der gavner alle

’Det Strategiske Forskningsråds Programkomite for Nanovidenskab og -teknologi, bioteknologi og IT’ under Forsknings- og Innovations-styrelsen støtter de tre projekter, der samlet betegnes 'Borgernes IT-Sikkerhed' med i alt 10 millioner kroner, som fordeles på de tre udvalgte forskningsgrupper.

Senest opdateret: 27/01/09